Het aantal online verkopen neemt nog altijd toe, maar veel fysieke winkels lijken de boot voorlopig af te houden om een webshop op te zetten. Terwijl juist de combinatie van een fysieke winkel en een webshop tot meer succes kan leiden.
Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat de online verkoop van producten in Nederland nog altijd toeneemt, terwijl het de afgelopen jaren ook al fors is gestegen. Waar de online verkopen in 1998 nog goed waren voor een omzet van 41 miljoen euro, is in 2013 de grens van 10 miljard euro doorbroken.
Desondanks loopt Nederland hiermee nog achter op de rest van Europa. Zo is de online winkelomzet als percentage van de totale omzet in de detailhandel in omringende landen veel hoger. Waar dit percentage in Nederland op 4,2% ligt, is dit in Duitsland 5,1%, Frankrijk 5,5% en het Verenigd Koninkrijk zelf 9,5%. Nederlanders lijken dus voorlopig graag bij fysieke winkels hun aankopen te doen.
ABN AMRO concludeert echter wel dat de Nederlandse online retailmarkt volwassen wordt. Zo is het aantal webwinkels sinds 2006 verdubbeld en stonden er eind vorig jaar 26.500 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, terwijl online brancheorganisatieThuiswinkel.org zelfs spreekt van in totaal 45.000 bedrijven.
Webshop als extra verkoopkanaal
Voor bedrijven met een fysieke winkel is het dus zaak om te kijken naar de mogelijkheden van een webwinkel, om op deze manier een extra verkoopkanaal te realiseren. Deze kan prima functioneren naast of in combinatie met de fysieke winkel.
Het opzetten van een webshop is daarbij in de afgelopen jaren steeds gemakkelijker geworden. Zo is er bijvoorbeeld de software van OpenCart. Daarnaast zijn de kosten voor het opzetten van een webwinkel relatief laag. De drempel is dus significant verlaagd, terwijl het wel nieuwe mogelijkheden biedt om de omzet structureel te verhogen.
Van webshop naar fysieke winkel
Dat een fysieke winkel echter belangrijk blijft, blijkt wel uit het feit dat een meerderheid van de webshops een fysieke winkel overweegt. Uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam en Seinpost Adviesbureau onder 350 webshops, blijkt namelijk dat ruim tweederde van hen interesse heeft in een ‘stenen’ winkel.
Maar het gaat verder dan alleen maar interesse. Ruim 20% van de ondervraagden geeft in het onderzoek aan al (eens) de stap te hebben gezet van enkel verkoop via internet naar de combinatie van online naar offline. Dit wordt ook wel multi-channel genoemd.
De combinatie van succes
Dat een fysieke winkel ook in de toekomst een meerwaarde heeft wordt onderschreven door een onderzoek van GfK en Shopping2020, gehouden onder bijna 12.000 consumenten. Hierin wordt de verwachting uitgesproken dat over 8 jaar circa 80-90% van de consumenten nog altijd in fysieke winkels komt voor het passen en kopen van producten.
Tegen die tijd zal volgens het onderzoek echter ook al 52% van de aankopen via een online kanaal plaatsvinden, wat een stijging van 35% zou betekenen ten opzichte van het aantal online aankopen in 2013.
De onderzoekers wijzen erop dat dit moeiteloos schakelen tussen online en offline winkelen een kenmerk zal zijn in de toekomst. Consumenten geven namelijk aan dat zij ook in de toekomst graag naar een fysieke winkel gaan voor het passen van bijvoorbeeld kleding. Maar ook het doen van dagelijkse boodschappen zal tegen die tijd nog vooral in een fysieke winkel plaatsvinden.
Daarbij zien consumenten echter de toegevoegde waarde van zowel een fysieke winkel als een online kanaal. Online is namelijk voor hen praktisch, omdat de consument wanneer en waar hij maar wilt een product kan bestellen. Dit kan dus ook gebeuren tijdens een bezoek aan een fysieke winkel.
De combinatie van een fysieke winkel en een webshop lijkt zodoende met het oog op de toekomst een voorbode voor succes.
Ook een eigen webshop naast uw fysieke winkel?
Heeft u een fysieke winkel en denkt u erover om daarnaast ook een webshop te beginnen? Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op.