Skip to main content
CMSWordpress

Welk CMS moet ik kiezen

By 3 maart 2014november 26th, 2018No Comments

Als (startende) ondernemer wilt u ook online onder de aandacht komen bij uw doelgroep en dus een goede website hebben. Een van de keuzes die u dient te maken in dit proces is welk Content Management Systeem (CMS) u kiest.
Maar wat is eigenlijk een CMS en welke mogelijkheden zijn er?

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

Een Content Management Systeem (CMS) is een softwaretoepassing die het mogelijk maakt voor u om op een eenvoudige manier data te publiceren op het internet. Bij een website met een CMS worden het design en de inhoud, ook content genoemd, gescheiden. U kunt daardoor gemakkelijk de inhoud wijzigen.

Een CMS is vooral van belang voor websites die de inhoud regelmatig willen aanpassen, wat door de recente wijzigingen in het algoritme van zoekmachinegigant Google alleen maar belangrijker is geworden. Google kijk namelijk steeds meer naar de (relevante) inhoud van een website en hoe vaak deze ververst wordt voor de indexatie in de zoekresultaten.

Geschiedenis van CMS

Het CMS behoort inmiddels tot de oudste categorieën van internet. Veel van de originele softwareplatformen die er waren tijdens de eerste dot com domeinen zijn nog altijd actief. Zo was Vignette in 1995 het eerste bedrijf dat een CMS aanbood. Inmiddels is dit bedrijf onderdeel van OpenText, dat zelf een van de eerste pioniers van webtechnologie was.

Tegenwoordig is een Content Management Systeem bijna onmisbaar geworden voor (online) ondernemers. Alle wegen leiden namelijk naar uw website en dus het CMS. Denk aan links naar uw website, social media verwijzingen, etc. En zoals al eerder gezegd waarderen zowel uw bezoekers als Google het als uw website voorzien is van een degelijke structuur.
Tip! Wilt u weten welk CMS iemand ( als uw concurrent) gebruikt? Ga dan naar What CMS en type bovenaan de naam in van de website.

Voordelen van een CMS

Een van de voordelen van een Content Management Systeem is dat het de basis legt voor uw website, zonder dat u hoeft te leren om een html code te schrijven. Daarbij is het installeren van een CMS binnen 15 minuten te realiseren, wat dus minder tijd kost dan het bouwen van losse html pagina’s. Uiteraard kan dit ook al voor u worden gedaan door uw websitebouwer.

Daarbij zorgt een CMS ervoor dat u middels een gebruikersnaam en wachtwoord toegang krijgt tot de achterkant van uw website. Dit zogenoemde admin-gedeelte van uw website is beveiligd, zodat alleen u hier toegang toe heeft.
Zodoende is het mogelijk om snel en effectief data van uw website te wijzigen. Dit zorgt er niet alleen voor dat bezoekers sneller terug naar uw website terugkeren, maar zal deze ook beter worden beoordeeld en geïndexeerd door zoekmachines.

Op deze manier bespaart een CMS website niet alleen tijd en geld, maar levert het ook meer bezoekers en dus potentiële klanten op.

Open Source CMS

Binnen het CMS landschap zijn er een aantal opties, die grofweg zijn te verdelen in twee groepen. U kunt kiezen voor een zogenoemd open source cms systeem, of een CMS dat door bijvoorbeeld een websitebouwer zelf is gemaakt.

De top drie populairste CMS systemen zijn allen open source: WordPress, Joomla en Drupal. Dit heeft gezorgd voor een snelle acceptatie van (online) ondernemers om hun website te bouwen op basis van een CMS.

Tip! Wilt u weten welke open source Content Management Systemen er momenteel zijn? Ga dan naar Which CMS voor een compleet overzicht.

Eigen CMS

Aan de andere kant van het spectrum staan Content Management Systemen die meestal gebouwd zijn door websitebouwers zelf, ook vaak custom CMS genoemd. Dergelijke Content Management Systemen kunnen op maakt gemaakt worden naar de wensen van de klant.

Vaak helpen wij bedrijven met ons Easy4U Content Management Systeem. Dit CMS is speciaal voor kleine en middelgrote bedrijven en instellingen, waarbij de verschillende functies zo breed mogelijk zijn gehouden. Het beheer is eenvoudig waardoor u snel nieuwe artikelen kunt toevoegen aan uw website. Daarnaast is het mogelijk om via verschillende modules toe te voegen aan het CMS, waardoor de kosten laag blijven.

Meer weten over CMS?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een Open Source CMS of ons Easy4U CMS? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Close Menu

Even sparren met koffie?

Wilt u meer informatie of even kijken wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

EKKSOL digital commerce

Polberg 78
7772 EX  Hardenberg
Overijssel

T: 0523 250 570
T: 06 2859 60 75
E: info@ekkelenkamp.nl